De Waterheks 

Reddingssloep

Met de Waterheks, onze ‘oude dame’ uit 1953, mogen we ieder jaar meedoen aan de Harlingen-Terschelling race. Een privilege waar we zeer blij mee zijn. Onze waterheks is een van origine een houten redding sloep waar aan de buiten kant een polyersterlaag is aangebracht.

Doordat deze sloep in originele staat gehouden moet worden is jaarlijks onderhoud een must.

  

 

Gegevens

Type: Reddingsboot
Thuishaven: Akkrum
HT nummer: Ja
Bouwjaar: 1953
Materiaal: Hout
Aantal roeiers: 6 personen
Lengte waterlijn: 5.15 m
Breedte: 2.00 m
Hoogte: 0.83 m
Gewicht: 660 kilo
Oorsprong: Ambiorix

De Mythe

Ergens in de betoverende vijvers leeft de waterheks. Net als alle andere heksen is zij lelijk. De waterheks heeft vele boze krachten maar ook enkele goede. Een van de weinige keren dat ze haar kwade krachten heeft gebruikt was… 
Vroeger was er een knappe jongeman. En hij had ook een vriendinnetje, een elfje. Ze waren jarenlang verliefd en ze wilden trouwen. Er was maar één probleem. De boze waterheks was ook verliefd op de jongeman, en zij betoverde de jongeman. Als hij de volgende ochtend wakker werd, werd hij verliefd op het eerste meisje dat hij zag. Enkel de waterheks wist dit en zodoende ging ze ’s morgens naar de jongeman.

 


W
at de waterheks echter niet wist, was dat de jongen ’s nachts had afgesproken met het elfje. Hij was echter in slaap gevallen en toen het elfje hem wakker maakte, was hij zo verliefd dat ze nog diezelfde nacht trouwden. Toen de Waterheks de twee ’s morgens zag was ze zo woest dat ze de jongen en het elfje in een holle boomstronk en een grassprietje veranderde.

Dus, telkens als je nog eens een boomstronk ziet, denk dan maar eens terug aan dit verhaal.